четвртак, 22. јануар 2009.

THE STRANGERS


**(*)

2+

predugo vremena je bila dostupna samo CAM verzija (koju nisam hteo da gledam), a evo sad solidnog VHS ripa da najzad overim ovaj naslov.
phih, šta reći?
ima tu nešto malo jeze i par jump scareova, i to je to. bez veće poente. da se malkice naježite i malkice prodrmate, i aj zdravo. bez trajnijeg dejstva ili većih ambicija bilo koje vrste. pristojna exploatacija doba nesigurnosti i nepoverenja u kome živimo, exploatacija paranoje i besciljnih zločina, terorizma.
a horror for the age of terror.
eto.
sad, moj problem sa filmovima ove sorte (kao npr ILS) jeste taj 'based on real events' zamajac + ljucki faktor vezan za zlikovce.
prosto, ILS me izgubio kad se otkrilo da iza svih jezivih zvukova i nestanaka i nagoveštaja stoji - banda dečurlije!
STRANGERS me izgubio još mnogo ranije, jer je ubrzo na početku jasno da su iza maski samo neki obični ljudski krvomesnati ludaci.
mislim, OK, dobri su i ludaci, kad su batshit insane kao u TCM, ili ludo-lucidni kao u FUNNY GAMES (original), ili čak i umereno psihopatski exloatatorski, kao u SAVAGE WEEKEND.
ali ovi mi nit smrde nit mirišu. sugerišu nešto creepy (maske!), a ipak su samo ljudi.
sorry, meni su maskirani manijaci uvek beskrajno zabavniji & strašniji kad su MORE THAN HUMAN (majkl majers, džejson i sl.). borba sa njima uvek ima nekakav klimax.
a u ovim 'based on real events' torture pornićima – klimaxa nema, no samo antiklimax. zato su mi oni horror ekvivalent soft pornića.
nadražuju, al (u krajnjem saldu) - ne plaše.

1 коментар: